14 milijonov evrov za obnovo kmetijskih gospodarstev po naravni nesreči

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije je razpisalo sredstva v skupni vrednosti 14 milijonov evrov za obnovo kmetijskih gospodarstev, poškodovanih v naravni nesreči avgusta 2023. Oba razpisa, del Programa razvoja podeželja RS 2014-2020, ponujata finančno podporo za nujne naložbe po škodi zaradi poplav.

Prvi razpis, podukrep 5.2, zagotavlja 9 milijonov evrov za obnovo kmetijskega zemljišča in potenciala kmetijske proizvodnje. Podpora vključuje obnovo kmetijskih objektov, nakup kmetijske mehanizacije, nakup živali, agromelioracije, obnovo trajnih nasadov, pašnikov in rastlinjakov. Sredstva so razdeljena v dva sklopa: 2 milijona evrov za agromelioracije in 7 milijonov evrov za ostale naložbe.

Drugi razpis, podukrep 4.1, se osredotoča na zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, z naložbami v izboljšanje učinkovitosti rabe živinskih gnojil in obnovo infrastrukture za njihovo shranjevanje. Za te namene je na voljo 5 milijonov evrov.

Obe priložnosti sta namenjeni registriranim kmetijskim gospodarstvom v Sloveniji, ki so utrpela škodo med poplavami v letu 2023. Rok za oddajo vlog za oba javna razpisa je med 25. marcem in 22. majem 2024, kar omogoča pravočasno prijavo in izrabo razpisanih sredstev za obnovo in izboljšave.

Če iščete visokokakovostno kmetijsko mehanizacijo, ki prispeva k zmanjšanju toplogrednih plinov ali potrebujete drugo vrsto kmetijske opreme, smo v podjetju Profi kmet d.o.o. pripravljeni pomagati. Naša ekipa strokovnjakov vas bo vodila pri izbiri in nakupu najprimernejše opreme za vaše potrebe.

Vir: https://skp.si/javni-razpisi/aktualni-javni-razpisi/javna-razpisa-obnova-kmetijskih-gospodarstev-po-naravni-nesreciJavna razpisa za obnovo kmetijskih gospodarstev po naravni nesreči 

Profi kmetov mesečnik

Prijavite se na mesečne novice s področja kmetijske in gozdarske mehanizacije.

Niste našli, kar ste iskali?

Pokličite nas na telefonsko številko 040 60 28 28 ali 040 68 48 68 in skupaj bomo našli rešitev za vas.