Čelni nakladalniki Stoll

Podjetje Stoll iz Nemčije ima danes zaposlenih 600 delavcev. Mrežo prodaje ima razpredeno po celem svetu. Sestavlja jo več kot 5000 trgovcev s svojimi skupinami, ki prodajajo in montirajo več kot 22.000 čelnih nakladalnikov letno. Podjetje Stoll je drugi največji proizvajalec čelnih nakladalnikov na svetu in prvi v Nemčiji. Vrednost prodaje znaša 120 mio EUR letno.

V Sloveniji, BIH, Hrvaški in Srbiji zastopa Stoll čelne nakladalnike podjetje Profi Kmet d.o.o. iz Vranskega. V zadnjih desetih letih sodelave so izšolali in postavili kvalitetno prodajno servisno skupino, ki so kos vsem zahtevam na trgu. Montažo opravijo pri vas doma v enem dnevu. Seveda so pred vašo odločitvijo pripravljeni sodelovati in vam svetovati pri pripravi najugodnejše tehnične rešitve. Komercialisti z direktnim stikom s Stoll vodstvom omogočajo optimalne cenovne in plačilne pogoje. Direkten stik s tovarno Stoll omogoča prednosti končnim uporabnikom kmetom tako pri tehniki, ceni in dobavnih rokih ter manjših dopolnitvah. Sami so opazili, da traktorjem brez čelnega nakladalnika Stoll nekaj manjka in niso tako optimalno izkoriščeni. Kmetje se zavejo prednosti šele po nekaj dnevni uporabi po 9montaži in šolanju, ki je obvezni del predaje stroja.

Na kmetijah se pojavljajo vedno večji traktorji. Tem razvoju sledi podjetje Stoll s svojimi rešitvami pri čelnih nakladalnikih. Nova linija čelnih nakladalnikov ProfiLine – nova generacija preseneča po vseh primerjalnih testih in Stollovi delavci ter končni uporabniki so ponosni na rešitve, izbiro in izvedbo.

Ponujajo se modeli čelnih nakladalnikov za moči traktorja od 50 KM do 300 KM in se delijo na tri družine Profi Line, Solid Vision in Compact Line. Material za nosilne roke so finozrnata specialna jekla, ki zagotovijo večjo torzijsko trdnost. Zelo dobre so dvižne lastnosti in višine dviga. Zaščitena Z kinematika omogoča optimalni položaj bremena in omogoča traktoristu idealno vidljivost. Vzdrževalnega dela pri čelnih nakladalnikih Stoll skoraj ni. Delo z čelnim nakladalnikom je zelo enostavno. Podjetje Profi Kmet d.o.o. ob vsaki montaži poskrbi za šolanje uporabnika.

Dvižna roka je krivljena iz enega kosa drobnozrnate pločevine. Vse hidravlične povezave so skrite v nosilcih, vendar enostavno dostopne. Kinematika dvižnih rok in nosilnost je prilagojena modernim traktorjem.

SLIKA 1  Dvižna roka

Konzole, ki so vezane na tip traktorja se idealno prilegajo. Stollovi projektanti prilagodijo konzole za vsak posamezen traktor. S tem omogočijo čim manjšo silo na sprednjo premo traktorja. Vedno je omogočeno tudi odpiranje vetrobranskega stekla. Konzole imajo tudi možnost povezave na zadnjo os traktorja.

SLIKA 2 Konzole

Comfort Drive je funkcija blaženja udarcev med vožnjo. Če se vozite po cesti ali polju in je površina neravna sistem blaženja nežno absorbira te udarce. Na ta način je sprednja os traktorja zaščitena in udobje vožnje je izboljšano. Uporabljen je batni akumulator, ki je vgrajen v prečno cev dvižnih rok. Napolnjen je z oljem in dušikom, kar omogoči absorpcijo udarcev in blaži vibracije.

SLIKA 3 Comfort Drive

Kontrolne ročice je možno kupiti v treh kombinacijah. Base Control je ročica, ki deluje na principu mehanskih bovdenov. Pro control je popolnoma električna kontrola vseh funkcij. Track Control deluje na principu traktorskega proporcionalnega ventila

SLIKA 4 Kontrolne ročice

Tretji hidravlični krog je dodatna oprema in omogoča delovanje nekaterih orodij (zapiranje, odpiranje, obračanje …). Ta oprema se lahko dogradi tudi kasneje.

SLIKA 5 Tretji hidravlični krog

Hydro Fix je oprema, ki omogoča hitro priklapljanje in odklapljanje čelnega nakladalnika od traktorja. Pri tem ne pride do kapljanja olja. To je oprema za večkratno priklapljanje čelnih nakladalnikov na teden.

SLIKA 6 Hydro Fix

Vsa orodja, ki se preko EURO priključka uporabljajo in montirajo na konzole, se lahko napolnijo do vrha in pri dvigovanju material ne bo padal na tla. To je Stoll prednost. Razlog tiči v maksimalnem kotu naklada, ki je na tleh med 40 stopinj so 46 stopinj. Pri dvigu pa se lahko poveča do 64 stopinj.

SLIKA 7 Kot nakladanja

Seveda je v čelne nakladalce Stoll vgrajene še veliko druge opreme, ki naredi upravljanje enostavno in učinkovito ter preprečuje škodo.

Podjetje Profi Kmet d.o.o. s svojo servisno in prodajno ekipo pravilno opremi vsak traktor. S tem omogočimo, da lastniki traktorjev izkoristijo vse možnosti uporabe ter si olajšajo ter poenostavijo delo na svoji kmetiji. S tem se močno poveča ekonomika poslovanja na kmetiji.

Primer dobre prakse:

V mesecu novembru je servisna ekipa Profi Kmet d.o.o. montirala traktorski čelni nakladalnik Stoll, tip Profi Line FZ 39-23 na traktor Case Luxxum 120. Montažo so opravili na kmetiji g. Časar Adolfa v Markovcih na Goričkem. To je manjša kmetija s površino 18 ha obdelovalne zemlje in 9 ha gozda ter 28 glavami živine. Zadovoljni so bili s podporo komercialista, prav tako s potekom montaže in šolanja. Cilj nakupa je bil poenostavitev dela z balami in olajšanje vseh potrebnih dvigov in čiščenja dvorišča. Želja po nakupu je v nadaljevanju dela mladih na kmetiji kot osnovni ali dopolnilni dejavnosti, če bo to država dovolila in podprla obdelanost slovenske zemlje.

SLIKA 8 Case + FZ 39-23

Na kmetiji g. Kormendi Jožeta v Prosenjakovcih so serviserji podjetja Profi kmeta d.o.o. montirali čelni nakladalec FZ 46-33 na traktor New Holland T 7030 Power Command. Kmetija je velikosti 130 ha. Ukvarjajo se s poljedelstvom in živinorejo – 80 glav živine. Namen nakupa je polnjenje mešalno krmilne prikolice, dvigovanje bal, vreč z umetnim gnojem in razna dvigovanja ter čiščenje na kmetiji. S tem si olajšajo delo in skrbijo za zdravje. Želja je tudi, da bi bili razpisi usmerjeni tudi v srednje in manjše kmetije in jim na takšen način omogočili preživetje in nadaljnje delo.

SLIKA 9  New Holland T 7030 + FZ 46-33

Podjetje Stoll iz Nemčije je bil predstavljen na sejmu Agritechnica v Hannovru. Predstavili so veliko novosti. Predstavili bi tri novosti in sicer koncept teleskopske dvižne roke, ISOBUS povezave in Drive in priklapljanje. V fazi testiranja so električni cilindri, ki nadomestijo hidravlične. Več o novostih naslednjič.

Vir: https://stoll-germany.com/en/products/stoll-profiline

 

Profi kmetov mesečnik

Prijavite se na mesečne novice s področja kmetijske in gozdarske mehanizacije.

Niste našli, kar ste iskali?

Pokličite nas na telefonsko številko 040 60 28 28 ali 040 68 48 68 in skupaj bomo našli rešitev za vas.