Dvosne cisterne za gnojevko PICHON – SV 13 in SV 13R

Podjetje Pichon iz Francije se je priključil skupini Samson iz Danske in postaja najpomembnejši igralec pri izdelavi cistern za gnojevko in trosilcev gnoja v Evropi. S pripojitvijo podjetja Pichon je prišlo do prenosa tehničnih rešitev, kot so konstrukcijske rešitve sodov, vgradnje vseh priključnih mest za orodja kot standardna oprema, uporaba tehnoloških rešitev izdelava in zaščite ter skupno testiranje novosti. Tako je nastala najmočnejša skupina za proizvodnjo cistern za gnojevko in trosilcev gnoja, ki zadovoljuje tako ponudnike uslug, kot večje uporabnike na kmetijah. Zelo dobra je tudi podpora fakultet in raziskovalnih inštitucij iz Danske in Francije.

Pri uporabi tehnologij v kmetijstvu želijo zagotoviti zelen prehod, kjer pravilen vnos gnojevke v zemljo močno zmanjša onesnaženje in zmanjša porabo umetnih gnojil za 80% pri višjem hektarskem donosu. Ali bodo slovenski kmetje sledili temu napredku ter zahtevam (ta zakonodaja v Franciji, na Danskem, Švedski in Severu Nemčije velja že več kot 10 let), ali pa bomo skupaj samo čakali in gledali, kaj dela sever in zahod Evrope.

V skupino dvoosnih cistern za gnojevko Pichon spadajo štiri družine od velikosti 13.000 l do 20.000 l. Vse so opremljene s preizkušeno vakuumsko tehniko. Sodi za cisterne so izdelani v dveh verzijah in sicer običajni sodi in sodi z ugreznjenimi pnevmatikami (oznaka SV 13 R). Zadnje cisterne z oznako R imajo nižje težišče in vgrajene širše pnevmatike do širine 750 mm. Tudi nadzorne sisteme za cisterne je možno izbirati v treh verzijah in sicer krmiljenje direktno preko traktorskih ventilov (THP), nadzor z joystickom (ICS nadzor) in ICS 7S nadzor, ki mu je dodan še touch screen ekran. Izbor krmiljenja je povezan z izbiro sistema za polnjenje cisterne. Polnjenje cisterne je možno ročno preko ventila na desni ali levi strani cisterne, preko polnilne roke BP 2, preko izvlečne polnilne roke BP in preko obračljive polnilne roke BT za najzahtevnejše kupce.

Slika 1 Polnilna roka

Na skladišču podjetja Profi Kmet d.o.o. iz Čepelj pri Vranskem si lahko ogledate Pichonovo cisterno tip SV 13 BP2 z vgrajenim sistemom za široki raztros. Tehnični podatki govorijo o kapaciteti 13.400 l, dolžini soda 8.500 mm, in premeru soda 1.700 mm. Pri tem je maksimalna višina cisterne 3.595 mm (merjeno brez opreme) ter okvirna teža 7.200 kg. Če pa bi želeli nekoliko znižati višino pa lahko izberemo cisterno tip SV 13 R BP2 in uporabiti pnevmatike širine 750 mm se poveča teža na 8.800 kg ter dolžina soda na 8.800 mm.

Slika 2 Cisterna SV 13

Sod cisterne je zunaj in znotraj cinkan pri 450 stopinjah Celzija. Debelina cinka znaša 80 do 100 mikronov, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo brez stroškov. Na sodu so že v osnovni verziji privarjeni vsi nastavki za vgradnjo opreme. Če kaj pozabite ali skušate dopolniti ne potrebujete nobenega dodatnega posega na sod. Vsi sodi so izdelani po PED direktivi tako da prenesejo maksimalen podtlak 0,9 bar in maksimalen nadtlak 1 bar. To je tudi razlog da ne potrebuje cisterna dodatni vakuumski ventil. Konstrukcija soda ima vgrajeno podvozje direktno na sodu in s tem zniža lastno težo, poveča robustnost in izboljša stabilnost cisterne.

Slika 3 Sod z vsemi nastavki za vgradnjo

Maksimalni premer pnevmatik je 1.680 mm. Pri krmiljeni osi sledijo pnevmatike kot zavijanja do 12 stopinj. To omogoča stabilnost in nizko težišče. V vseh sodih cistern so SV 13 in SV 13 R so vgrajene dve ploščo, ki onemogočajo prelivanje po sodu cisterne. To je zelo primerno pri vožnji navzgor ali navzdol.

Past za kamne je obvezen sestavni del opreme. Prazni se ročno in preprečuje zamašitev vodov.

Slika 4 Pasti za kamne

Cisterne so lahko opremljene z LED cestnimi in delovnimi lučmi ter ostalo svetlobno opremo.

Kontrolni sistem upravljanja s cisterno je možen direktno preko hidravličnih ventilov  traktorja TPH. Za to potrebujemo 1 kos dvostransko delujočega hidro ventila, 1 kos enostransko delujoč hidro ventil za krmiljenje osi in 1 kos dvostransko delujoč hidro ventil za roko BP 2.

Slika 5 Krmiljenje TPH

Za nadzor cistern preko ICS sistema potrebujemo en dotok in en odtok hidravlike, vendar ne podpira LS kontrolnega signala. V traktorju je vgrajen joystick, hidravlični distribucijski sistem z elektro ventili. Sistem je robusten in enostaven. Če pa smo še zahtevnejši vgradimo IC7S, ki ima dodaten touchscreen ekran in proporcionalni razdelilnik in podpira tudi LS signal.

Slika 6 Krmiljenje ICS

Za vse slovenske uporabnike Pichon cistern ponujamo polnilno roko BP 2 z dodatkom turbo polnilca. Razlog je v slabši pripravi gnojevke za polnjenje (veliko slame in neenotna gostota), kar povzroča penjenje. Turbo polnilec ima pretok 6.000 l/ min in preprečuje to, saj ima vgrajene rezalce.

Seveda je možno tudi ročno polnjenje soda preko ročnega ventila na desni ali levi strani soda.

Za vakuumsko tehnologijo veljajo fizikalna pravila. Maksimalna globina črpanja gnojnice je med 3 do 4 m pri 0,5 bara vakuuma in to je pomembno vedeti, da to velja za vse dobavitelje.

Priporočamo tudi uporabo dušilca zvoka, filtra in lovilca olja.

Slika 7 Dušilec zvoka +

Vgradnja orodij zadaj na cisterni je možna na dva načina. Imamo univerzalni štiri točkovni hidravlični priklop ali cenejši mehanski štiri točkovni priklop kategorije 3.

Seveda je na cisterna SV 13 in SV 13 R vgraditi različna podvozja, ki so običajno močnejša od konkurence. Tudi zavorni sistemi so preizkušeni v najtežjih pogojih. Vlečni drog je vzmeten mehansko ali hidravlično.

V mesecu oktobru je bil na obisku pri podjetju Profi kmet odgovorna oseba Pichona za celotno Evropo. Pri razgovorih z kmeti, potencialnimi kupci, je bilo omogočeno tehnično usklajevanje. Zaradi poplav pa se je odločil za kratek čas omogočiti poseben popust. In to ugodnost so nekatere stranke izkoristile. Druge pa bodo to izkoristile v naslednjih dneh. 

Za vse ostale informacije nas lahko pokličete in vam bodo delavci z veseljem predstavili možnosti in prednosti cistern Pichon.

Profi kmetov mesečnik

Prijavite se na mesečne novice s področja kmetijske in gozdarske mehanizacije.

Niste našli, kar ste iskali?

Pokličite nas na telefonsko številko 040 60 28 28 ali 040 68 48 68 in skupaj bomo našli rešitev za vas.