Čeplje 12b, 3305 Vransko, Slovenija

  • sl
  • en

S pomočjo tehnologije zmanjšati izpuste CO2

Samson skupina in mala zelena knjiga. Kako s pomočjo tehnologije zmanjšati izpuste CO2, a hkrati zadostiti potrebam po večjih količinah hrane?

Bojan Voh je za časopis Kmečki glas sestavil prispevek o prihodnosti kmetijstva, zahtevah po večjih potrebah po pridelavi hrane do 2050, a hkrati tako, da bo kmetijstvo do leta 2050 ogljično nevtralno. To je usmeritev, ki je dosegljiva, če bodo k temu cilju pristopile vse velike kmetijske proizvajalke hrane. Primer Danske, dansko kmetijstvo v večini sestavlja prireja prašičev in govedi (meso in mleko), letno proizvede 17.4 milliona ton CO2 toplogrednih plinov. S sodobno tehnologijo in novimi postopki želijo znižati emisijie CO2 za 80 % do leta 2050, pri tem pa bodo povečali proizvodnjo hrane za 45 % na hektar.

V skupino Samson spada tudi podjetje Pichon s cisternami za gnojevko. Kako so se doprinosa k učinkovitejšemu in manj onesnažujočemu kmetijstvu lotili v podjetju, lahko preberete v prispevku Kmečkega glasa.