Varno delo v gozdu z inovativnimi gozdarskimi prikolicami BMF in hidravličnimi motorji Black Bruin

BMF je zelo uspešna znamka gozdnih prikolic estonskega podjetja OÜ Lisako, ki letno proizvede približno 1000 prikolic z dvigali za uporabo v gozdu. Edinstveno pri teh prikolicah BMF je, da so podporne noge del prikolice, zaradi česar je močnejša in varnejša. Podjetje si prizadeva vsako leto povečati delež večjih in vrhunskih prikolic. In zaenkrat so na dobri poti, da naredijo prav to s pomočjo hidravličnih pogonov Black Bruina.

BMF ponuja široko paleto gozdnih prikolic in dvigal, motorje Black Bruin pa uporabljajo predvsem za svoje vrhunske prikolice. Približno ena tretjina motorjev Black Bruin, ki jih BMF uporablja, je B240, ostalo pa so motorji B250. Do sedaj ima približno 5 % vseh prikolic BMF motor Black Bruin kot vir energije. Glavni kupci so, kot jih imenuje BMF, tipični »hobi kmetje«, ki poleti delajo na svojih poljih, imajo nekaj gozda in uporabljajo isti traktor tako na polju kot v gozdu. Njihovo poslovanje je sezonsko in dajejo prednost manjšim prikolicam.

SLIKA 1 Pogon BB 240

Stranke BMF že poznajo motorje Black Bruin in obstaja resnična potreba po rešitvi, vendar vsi povprečni kupci ne želijo plačati cene. Black Bruin pogoni so namenjeni bolj za profesionalne uporabnike, z večjimi gozdovi in ​​obsegi, ki delajo v gozdu vsak dan, vse leto. Večje prikolice so v zadnjem času vse bolj priljubljene in se bolje prodajajo, situacijo pojasnjuje komercialni direktor Margus Kerm.

Pogoni Black Bruin so zelo dobri na spolzkih področjih

V bistvu obstajata dve vrsti strank BMF, ki želijo rešitve Black Bruin. Prvič, tisti, ki potrebujejo hidravlične motorje v zelo spolzkih razmerah – blatnem in mokrem terenu. V regijah, kjer je v gozdu precej mokro in blatno, potrebujejo osni pogon. Na primer v Baltiku in na Poljskem.

V regijah z visokimi hribi je še toliko bolj pomembno, da imajo najboljši možni oprijem in prikolice s hidravličnimi motorji, ki jim pomagajo pri vzpenjanju v hribe. Glavni trg za BMF prikolice je Srednja Evropa, Nemčija, Češka, Avstrija, Slovenija, vsa tista območja, kjer so gozdovi večinoma v gorskih predelih.

Alternativa hidravličnemu kolesnemu pogonu z motorjem Black Bruin je tako imenovani Robsonov pogonski sistem – rolba, ki je precej preprost in ima potencialno nižjo ceno. Izkušnje pa kažejo, da je predvsem v težkih razmerah in zagotovo na dolgi rok rešitev Black Bruin veliko boljša. Kmetu in gozdarju tako učinkovito pomaga v blatnih razmerah, zaradi česar se nekoliko višja cena splača.

Za naše stranke je hidravlični kolesni pogon nekaj, kar si resnično želijo, če si ga le lahko privoščijo. Pomaga jim na blatnem in hribovitem terenu.

Nadzorni sistem Black Bruin kot opcija

BMF ponuja nadzorni sistem Black Bruin kot možnost za svoje prikolice. To je velika korist. Številni proizvajalci prikolic imajo lastne rešitve za krmiljenje hidravličnih kolesnih pogonov, tako kot prej tudi BMF, vendar so prešli na uporabo sistema Black Bruin CTR, saj BMF verjame, da njihove stranke z njegovo uporabo pridobijo veliko več. Rešitev Black Bruin ima veliko funkcij, ki jih prejšnji sistem ni imel – varnostni sistemi, prilagoditve moči, nadzor razpona hitrosti, funkcija za nadzor spusta po hribu (HDC) itd. Black Bruin pozna vsako podrobnost njihovih hidravličnih motorjev in zato ponuja najboljša rešitev CTR na trgu. To je res dobro partnerstvo predvsem za končnega uporabnika.

SLIKA 2 Kontrolni sistem BB 240

Funkcija Hill Descent Control sistema CTR je popolnoma nova funkcija za BMF. Podjetje je opravilo nekaj terenskih testov v bližini svoje tovarne, ki so bili zelo uspešni. Prva stranka BMF, ki se je odločila za CTR s funkcijo HDC, je prikolico prejela v začetku tega leta in je z rešitvijo zadovoljna.

Eden od razlogov za izbiro nadzornega sistema Black Bruin je bil, da Black Bruin ponuja najvišjo raven podpore za izdelke. Motorji so precej dragi, zato bi moralo vse delovati brezhibno, vse morebitne težave je treba ustrezno obravnavati. Pritožbe glede izdelkov Black Bruin so redke, vendar so bile vedno rešene – in to precej hitro.

Uporaba BB pogonov se povečuje saj je varnost dela v gozdu na tak način močno povečana. Zanesljivost pa je z izbiro dobavitelja pogonov Black Bruin zagotovljena.

Tehnične lastnosti gozdarske prikolice BMF 12T2 Pro z dvigalom BMF 750 HP in pogonom BB 240

BMF gozdarska prikolica 12T2 Pro ima nosilnost 12.000 kg, skupne dolžine 6, 70 m in širine 2, 40 m s pnevmatikami 550 x 17. Optimalno dvigalo za to prikolico je BMF 750 HP, ki ima maksimalni doseg roke 7, 5 m. Dvižna moč pri 4 m (brez prijemala in rotatorja) je 1. 570 kg. Sestavljen je iz dveh rok in enega teleskopskega podaljška. Skupna teža dvigala je 1. 090 kg. Pogon prikolice je običajno opremljen s hidravličnimi motorji Black Bruin 250.

Slika 3 Prikolica BMF 12 T2 PRO + Dvigalo BMF 750 HP

Black Bruin v praksi

V letošnjem letu so serviserji Profi kmet d.o.o. opravili zagon gozdarske prikolice BMF, modela 10T2  z dvigalom 750 HP ter Black Bruin pogonom, pri g. Kosu Igorju. Njegova kmetija, ki zajema 15 h travnatih površin ter 25 h gozda, se nahaja v občini Kanal. Ukvarja se z živinorejo, glavna dejavnost pa je gozdarstvo. Na leto prevozi cca od 500 do 800 kubikov lesa. Za nakup prikolice s pogonom se je odločil, zaradi neravnega terena in razmočenosti zemlje. Sam pravi, da je bil pogon odlična investicija, saj gre »teren velikokrat v klanec, kamor brez pogona sam traktor ne bi zmogel«.

Slika 4: Prikolica BMF 10T2

Zagon prikolice BMF modela 12T2 z dvigalom 905 HP ter Black Bruin pogonom so Profi kmet serviserji opravili tudi pri g. Šporin Borisu iz Šmartnega ob Dreti. G. Šporin obdeluje 37 hektarjev zemlje, od tega je kar 30 h gozda. Glavni dejavnosti sta govedoreja ter gozdarstvo. Na leto prevozi od 300 do 400 kubikov hlodovine. Z nakupom gozdarske prikolice pa se je v večji meri lahko posvetil k spravilu biomase. Zaupal nam je, da je prikolica prišla zelo prav v zadnjem vetrolomu, saj mu je omogočila temeljitejše spravilo in manj dela z motorno žago. Trenutno uporablja traktor Lamborghini s 125 konji, ki je zelo primeren za njegov teren. Ta je velikokrat neraven, kolovozi pa so ozki. Zato je gozdarska prikolica z Black Bruin pogonom zanj optimalna rešitev.

Profi Kmet d.o.o. kot generalni zastopnik BMF gozdarskih prikolic izstopa po strokovnem znanju in odličnem svetovanju. S predanostjo in specializiranim znanjem kmetom in gozdarjem nudijo vrhunsko podporo pri izbiri pravih rešitev za njihove specifične potrebe. Tudi po nakupu so storitve tehnično – servisne službe na voljo vsem uporabnikom.

 

Profi kmetov mesečnik

Prijavite se na mesečne novice s področja kmetijske in gozdarske mehanizacije.

Niste našli, kar ste iskali?

Pokličite nas na telefonsko številko 040 60 28 28 ali 040 68 48 68 in skupaj bomo našli rešitev za vas.