Zakaj so kmetje v Sloveniji pri pridelavi mesa in mleka označeni kot največji onesnaževalci

V svetu kmetijstva se postavlja pomembno vprašanje, ki se nanaša na dojemanje gojiteljev govedi in prašičev ter vpliv njihove dejavnosti na okolje. Mnogi imajo namreč pogosto negativno asociacijo, povezano s tem poklicem – vonj po gnoju in neprijetnimi okoljskimi vplivi. Toda ali je to dojemanje povsem utemeljeno? Odgovor na to vprašanje ponujajo številne raziskave in tehnološki napredki, ki izhajajo iz držav, kot so Danska, Nemčija in Francija. Te države so razvile in uvedle inovativne rešitve, ki oznako »onesnaževalci« hitro zatrejo. Vprašanje, ki se poraja, pa je, ali bodo največji pridelovalci mesa in mleka v Sloveniji pripravljeni izkoristiti te rešitve, in kdo jih bo pri tem podprl.

Poglejmo si primere iz tujine, kjer tehnologije Samson skupine, kamor spada tudi Pichon, pomagajo preoblikovati kmetijski sektor. Dansko kmetijstvo, znano po proizvodnji prašičev in govedi (meso in mleko), ima cilj znižati emisije CO2 za 80 % do leta 2050, hkrati pa povečati proizvodnjo hrane za 45% na hektar*. Ta ambiciozen cilj načrtujejo doseči s pomočjo naravnih gnojil, novih travnih mešanic, ki zadržujejo več dušika, in novih žit. Prav tako dajejo velik poudarek na varovanje gozdnih površin. Sodobni stroji in naprave Samson/Pichon igrajo ključno vlogo v tem procesu. Na Danskem, kjer je pršenje gnojevke s pršilci prepovedano od leta 2003, se uporablja metoda širokega raztrosa in vnos v travinje od 3 do 6 cm globine, kar predstavlja standard za zmanjšanje vplivov na okolje.

Za doseganje zastavljenih ciljev sodelujejo vsi ključni akterji, vključno z ministrstvom za kmetijstvo, fakultetami, inštituti, kmetijskimi šolami, kmetovalci in vsi ostali v preskrbovalni verigi. Za doeganje ciljev pa je direktna podpora kmetom zagotovljena z investicijami ter nepovratnimi sredstvi.

Samson Group napredne tehnike

Samson Group s svojo “Zeleno knjigo” prav tako prispeva k premiku paradigme. Njihov poudarek na trajnostnem upravljanju z gnojnicami in hlevskim gnojem kaže, da je mogoče zmanjšati ogljični odtis, hkrati pa izboljšati produktivnost. S tehnologijami, kot jih ponuja Pichon, in strategijami, ki jih zagovarja Samson Group, dokazujeta svojo ključno vlogo v boju proti podnebnim spremembam. Sodobne cisterne za gnojevko z nizkimi izpusti in napredne tehnike upravljanja z gnojem (pravilni vnos v zemljo ter hramba) omogočajo natančnejše in učinkovitejše razporejanje gnojil, kar zmanjšuje potrebo po umetnih gnojilih (do 80 %) in zmanjšuje izpuste toplogrednih plinov.

Zakaj cisterne za gnojevko Pichon?

Pichon, del danske skupine Samson Agro, je specializiran za proizvodnjo cistern za gnojevko in trosilcev gnoja. S svojimi robustnimi in visokokakovostnimi izdelki ponujajo kmetom celovite rešitve za dolgotrajno in učinkovito uporabo organskih gnojil. Izbor Pichon cisterne prinaša številne prednosti, ki jih cenijo kmetje in strokovnjaki v industriji. Med ključnimi prednostmi so:

  • Serijsko vzmetena ruda,
  • močna konstrukcija,
  • odpornost na korozijo,
  • širok nabor pnevmatik in dodatne opreme,
  • vgrajene pregrade proti pljuskanju,
  • integrirani nosilci za nizke izpuste,
  • enostavno in poceni vzdrževanje.

Posebej pomembno je, da so cisterne Pichon edine skladne s PED direktivo, kar pomeni, da so testirane v posebnih pogojih (+1 bar pritiska in – 0,9 bar vakuuma).

Te značilnosti skupaj ustvarjajo izdelek, ki ne samo izpolnjuje, temveč presega pričakovanja uporabnikov.

Za podrobnejše informacije pa lahko kontaktirate strokovnjake podjetja Profi kmet d.o.o. (kontakti).

 

*World Resources Institute

Profi kmetov mesečnik

Prijavite se na mesečne novice s področja kmetijske in gozdarske mehanizacije.

Niste našli, kar ste iskali?

Pokličite nas na telefonsko številko 040 60 28 28 ali 040 68 48 68 in skupaj bomo našli rešitev za vas.